zaterdag 8 augustus 2009

De kip of het ei

Mijn zwemploeg is een echte vriendenploeg. Ik heb veel steun aan hen. We drinken ook altijd koffie na de training, ook als je niet kunt trainen. Naar de invloed van dat koffiedrinken na de training heb ik een "wetenschappelijk onderzoek" gedaan met als titel "De kip of het ei". Zie hieronder.

De kip of het ei.
Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het drinken van cappuccino/thee op de zwemprestaties.

Voorwoord:
Het is al vaker ter sprake gekomen tijdens onze koffiebijeenkomsten. Waaraan zijn onze prestaties te danken. Aan de training of aan de koffie?
De reden om deze vraag te stellen was dat in de voorbereiding naar de WMK in Nieuw Zeeland en de EMK in Mallorca na keiharde training goede resultaten bereikt werden.
Echter, in Milau en Stockholm werden ook goede resultaten bereikt, met minder training, maar met veel koffie drinken.

In verband met de toekomst vroeg dit onderwerp om een gedegen onderzoek. Ik noemde dit het onderzoek naar de bekende vraag: Wat was er het eerst, de kip of het ei. Hierbij staat de kip voor de koffie en het ei voor de training.

Opzet van het onderzoek:
Om dit onderzoek te kunnen doen moest ik uitgaan van een nulmeting. Daarvoor moest ik eerst definiëren wat onder de nulmeting verstaan werd. Onder de nulmeting versta ik een persoon die nauwelijks of totaal geen conditie heeft en daarbij geen koffie drinkt.
Wel daar diende zich een probleem aan. Wij waren immers allen in min of meerdere mate goed getraind en goed ingedronken. Hoe tot een nulmeting te komen.

Ik vond een aantal specialisten, chirurgen en verpleegkundigen bereid mee te werken. Het ziekenhuis waaraan zij verbonden waren stelde een kamer beschikbaar en een grote zorgverzekering uit Den Haag stond garant voor de kosten. Ikzelf was de proefpersoon.

Verloop van het onderzoek:
Ik werd opgenomen en met behulp van enkele chirurgische ingrepen, langdurige bedrust, bacteriën en diverse pijnstillende middelen werd mijn conditie tot ver onder nul gereduceerd. Koffie heb ik een maand niet gedronken. Toen vastgesteld werd dat ik echt tot niets meer in staat was kon ik weer naar huis, Koffie lustte ik zelfs niet meer.
Twee dagen later bezocht ik het zwembad en daar beek dat ik nauwelijks nog tot het zwemmen van 25 meter in staat was. Tijdens de koffiesessie daarna heb ik geen kopje koffie kunnen drinken. Sterker nog, van de lucht alleen werd ik al misselijk.
De nulmeting was een feit.

Ook na enkele keren zwemmen was er slechts een zeer geringe verbetering in het vermogen enige afstand te kunnen zwemmen. Ook voor de koffie werd nog steeds bedankt. Dat duurde zo ruim drie weken.
Na deze periode bezocht ik L, een zwemmaatje. Tijdens dit bezoek besloot ik weer eens een kop koffie te proberen. Die ene kop koffie werden er drie. De vrijdagavond daarop ging ik weer naar het zwembad, waarbij ik niet te water ging, maar wel een kop koffie dronk. Zaterdag ging ik opnieuw naar het zwembad. Ik zwom opeens 1500 meter in een uur. Na afloop weer koffie gedronken. Zondag opnieuw naar het zwembad. Ik was wat vroeg en dronk te voren een kop koffie. Hoewel ik de dag daarvoor dus 1500 meter gezwommen had presteerde ik het nu weer een behoorlijke afstand af te leggen. 1000 meter.
Maandagavond voor de derde achtereenvolgende dag naar het zwembad geweest en nu legde ik 1600 meter af.

Conclusie:
Met bovenstaande bevindingen heb ik met een wetenschappelijke onderbouwing kunnen vaststellen dat koffie ten onrechte van de dopinglijst is gehaald.
De koffie is een zeer belangrijke voorwaarde om te kunnen trainen en dient dus niet alleen maar als een gezellig samenzijn achteraf.
Hiermee wil ik niet zeggen dat wij aan het koffiedrinken geen gezelligheidsaspect mogen verbinden, maar heb je weinig tijd laat dan eerder de training schieten dan de koffie.

Reacties op dit onderzoek:
Reactie 1
Hoi
Leuk stukje… en aanvullend bewijs…
In diezelfde zaterdagtraining zwom ik 1.55 over 100m schoolslag. Een dag later bij de competitie bood R me een kop koffie aan omdat we zo vroeg waren… en het leverde zowaar een 3.02 op over de dubbele afstand oftewel 1.31 per 100 meter.
Maar waarom wil ik dan toch zo graag trainen. Koffie drinken lukt me al een hele tijd prima.
L

Beste L
Bedankt voor je reactie. Je vraag wil ik natuurlijk graag beantwoorden.
Het willen trainen staat natuurlijk helemaal los van het moeten koffiedrinken. Ik houd bijvoorbeeld ook van wandelen en fietsen. Gewoon blijven doen dus. Kan allemaal naast elkaar. Wat ik heb willen aantonen is het belang van koffiedrinken en daarin ben ik geslaagd vind ik.
Overigens, dit geldt niet alleen voor koffie, maar ook voor thee. Dus waar koffie staat in mijn onderzoek kan hiervoor ook thee gelezen worden.
Heb je nog vragen, stel ze gerust.
Loekie

Reactie 2
Beste Loekie
In verband met dit uiteraard belangrijk onderzoek, wil het volgende misschien helpen.
Mijn nulwaarde was lang geleden al bereikt. Ik ben koffie blijven drinken, 6-8 per dag. Mijn training bestaat uit een keer per week de zondagse krant halen, (lopend) dit neemt ongeveer een half uur in beslag, Een paar dagen terug moest ik de drains in mijn vijver vervangen, dus zwemmen.
Ik vond dat de 1.90m naar beneden wel ging, maar na vijf minuten zwemmen, waarbij geen afstand werd afgelegd moest ik rusten. Conclusie Of ik drink niet genoeg koffie, of koffie drinken maakt je zwemmen niet beter, maar training wel.
Ik ben benieuwd naar jouw reactie hierop.
A (Australië)

Beste A
Wat leuk dat ik nu ook reacties uit Australië krijg.
Je vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Bij mijn onderzoek ben ik uitgegaan van de vooronderstelling dat het om zwemmers gaat met een goede techniek als basis. Zo zou dit onderzoek ook voor wandelaars kunnen gelden als ze een redelijke looptechniek onder de knie (let op de woordspeling) hebben. Ik begrijp uit je reactie dat de zondagse krant halen geen problemen oplevert wat in feite de conclusie van mijn onderzoek bevestigt. Immers er wordt verder niet veel gelopen, maar wel veel koffie gedronken. Het aantal koppen koffie van 6-8 per dag lijkt mij eerder iets teveel dan te weinig. (ik denk hierbij natuurlijk niet aan het feit dat ik beloofd heb de kosten voor de koffie voor mijn rekening te nemen in februari, als ik op jouw uitnodiging en op jouw kosten in Australië ben)
Ik hoop dat dit antwoord voldoet?
Met vriendelijke groeten,
Loekie
Dag Loekie,
Grappig zo'n wereldwijde discussie! Blijkbaar ken je deze meneer, want je wilt in februari zijn koffie betalen?
Ik ga nu voor R koffie zetten, wie weet...(hij twijfelt ook over zijn deelname in Winterswijk).
groetjes,
A (andere A dan hierboven)

Geen opmerkingen: