zaterdag 1 mei 2010

Wij hebben geen files nodig

Deze week besloten mijn vriendin M-U en ik een oude traditie in ere te herstellen, nl een lange wandeling op Koninginnedag. Via internet vonden wij een wandeling op landgoed Marienwaerdt bij Beesd van 13 km. Zou deze afstand te lang blijken te zijn voor onze conditie dan waren er diverse mogelijkheden om de route in te korten.
Om 12.00 uur hadden we afgesproken te vertrekken, dus dat wij om 12.30 uur in de auto zaten was redelijk volgens de planning. De Bilt - Beesd is een afstand van ca 30 km. Via de A2 richting Den Bosch en dan afslag 11, Beesd. Volgens de routeplanner was deze afstand in ca 20 minuten te volbrengen. Maar dan kent de routeplanner ons nog niet.
Het begon ermee dat bij de oprit naar de A2 een ontzettend lange file stond, die wij nog net konden ontwijken en we besloten dus maar binnendoor te gaan. En dan mis je toch een TomTom in de auto die de gewenste omleiding even voor ons berekent. Tja, auto vriendin bezat geen TomTom en de mijne was thuis. Hadden we niet nodig, want de route was zo eenvoudig......
Nu fietsen wij beiden erg veel dus wisten we wel welke richting we opmoesten. Via Zeist, richting Driebergen, dan naar Cothen en vervolgens naar Wijk bij Duurstede met de pont. Tot zover geen probleem, maar ja, hoe kom je dan in Beesd? Allereerst bleek dat wij beter bij Culemborg de pont hadden kunnen nemen. Vervolgens reden wij op allerlei wegen waarvan wij als fietsers en wandelaars vonden dat die eigenlijk voor auto- en motorverkeer afgesloten moesten worden. Om een lang verhaal, in tegenstelling tot de reis, kort te maken. Om 14.00 uur stonden wij bij het begin van de route en om 14.15 uur begonnen wij met onze wandeling.
We besloten niet de officiële route te lopen, maar een aangepaste. Dat ging goed. Een hele mooie wandeling. Onderweg nog gezelschap gehad van een zeer zwangere poes. We dachten eerst dat ze ons graag mocht, maar bleek een allemansvriendin te zijn. We hadden er een fors tempo in. Na anderhalf uur stonden wij bij de horeca, waar we een half uur gezeten hebben. Toen hadden we de keus, nu naar huis of nog een wandeling. We besloten tot het laatste en hebben er nog drie kwartier wandelen aan vast geplakt. Onze schatting was dat we zo´n 8 km afgelegd hebben. Niet gek. En omdat we dachten dat we 13 km best hadden aangekund zijn we toen gestopt om ons in die waan te laten. Inmiddels was het ook al 17.00 uur. Vriendin zou in de buurt bij vrienden gaan eten en mij op het station af zetten om naar huis te gaan. In eerste instantie zou dat station Beesd zijn, maar vriendin bedacht dat ze net zo goed naar Geldermalsen zou kunnen rijden, dan hoefde ik niet over te stappen. Maar dan doet zich weer een probleem voor. We hadden geen routebeschrijving naar Geldermalsen. We waren er op de heenweg wel vlakbij gekomen, wisten dus dat het niet zo ver was, mits je direct de goede kant opgaat en er geen omleidingen zijn. Na deze lange zin en een net zo lange tocht stonden wij weer bij de ingang van het landgoed, waar wij zo´n 20 minuten daarvoor vertrokken waren. Dat schoot dus niet op.
Nog een keer geprobeerd en ja hoor, de aanhouder wint. Geldermalsen lag nog daar waar het altijd gelegen heeft. Station vinden is echter een ander verhaal. Niet te vinden dus. We vonden uiteindelijk wel een spoorwegovergang, er liep dus een trein langs Geldermalsen, maar waar was het station. Maar even een voorbijganger gevraagd. De route was niet zo moeilijk. Een stuk terug, voorbij een kleuterschool aan de linkerhand die wij niet gezien hebben, rechtsaf en daar zou het liggen. Een heel stuk terug lukte wel, station vinden niet, dus weer gevraagd. Daarna lukt het. Om 18.45 uur het station gevonden (wel de achterzijde). Bijna 2 uur gereden voor een afstand van 11 km. Uiteindelijk was ik om 20.00 uur thuis. Vriendin had, wijs geworden, vrienden gebeld om te vragen hoe zij het geringe aantal km naar hun huis het beste af kon leggen en bleek zo "al" om half acht te zijn waar zij wezen moest.
Het was dus weer een echt dagje op zijn L&M´s.
Ja, ja, je kan lang onderweg zijn in Nederland, ook zonder files.

3 opmerkingen:

Sagita zei

Leuk verhaal!

Anoniem zei

ach ach ach zwemkakel,

Halverwege was ik de weg al kwijt Snap nog niet dat je thuis gekomen bent!!!
Volgende keer toch de tomtom maar meenemen.....kan altijd in je handtassie toch?
H

Anoniem zei

Ik heb afgelopen maandag een prachtige route gelopen. Het Aerlanderpad (geloof ik) 12 kilometer begint in Driebergen Zeist. Je kunt er met de bus heen. Kan niet missen. Ha ha ...
groetjes A3