zondag 8 november 2009

Longkanker patientendag

Zaterdag de longkanker patientendag,georganiseerd door de Stichting Longkankerinfo bezocht. Een dag met interessante workshops, tentoonstelling longstories en leuke toevoegingen als een schoonheidsbehandeling en stoelmassage.
Deze dag was niet alleen bedoeld voor patienten. Ook werkenden met de groep longkankerpatienten was van harte welkom.
Omdat ik nog met spierpijn zat van die meneer met de hamer vrijdagmiddag heb ik mij direct opgegeven voor zo´n stoelmassage. Kan ik iedereen aanbevelen. Heerlijk ontspannen. Dit is waarschijnlijk waar mensen op doelen als zij tegen mij zeggen, wat fijn dat je elke week naar de fysio mag. Tegen die mensen zou ik willen zeggen dat een stoelmassage niet te te vergelijken is met mijn wekelijkse fysiotherapie.
Ik had mij opgegeven voor twee werkgroepen. De eerste had als onderwerp "Revalidatie en psychosociale ondersteuning na operatie" en werd gegeven door Drs. Miep van der Drift,longarts UMCN en Desiree van der Hurk verpleegkundig specialist UMCN nazorg. Het rondje voorstellen leverde op een longarts, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkenden, verwijzers thuiszorg enz. Als laatste was ik aan de beurt om mij voor te stellen en ik kon meedelen dat ik gelukkig longkanker had gehad, dus dat de groep patienten ook vertegenwoordigd was.
Er werd gediscussieerd aan de hand van een aantal stellingen zoals: "Na een longkankeroperatie moeten mensen eerder worden afgeremd dan aangespoord om tot optimale re-integratie te komen" "Wat is longreavlidatie voor de patient met longkanker" en nog vele andere.
Het Radboudziekenhuis heeft een Clinical Screening Instrument (patientenprofielkaart) geïntroduceerd, waarmee de patienten zelf aangeven waar zij last van helpen en in welke mate. Op grond van de uitkomst wordt een revalidatieplan op maat gemaakt.
De herkenning van veel van deze stellingen riep weer veel emoties bij mij op. Ik constateerde weer dat ik nog een lange weg te gaan heb naar verwerking van het feit dat ik longkanker kreeg, laat staan de acceptatie hiervan.

De tweede werkgroep heb ik laten zitten. Ik was te moe en was blij dat ik met iemand naar huis kon rijden en niet met openbaar vervoer hoefde. Thuisgekomen (1500 uur?) direct naar bed gegaan en geslapen tot 19.00 uur.

Geen opmerkingen: